Torjuu tehokkaasti jyrsijöitä, joilla on vastustuskykyä antikoagulanttipohjaisiin biosideihin
Antikoagulantti-pohjaisien biosidien käyttö alkoi Euroopassa 1950-luvun alussa. Niiden käyttöönotto mullisti jyrsijöiden torjunnan tarjoten paljon tehokkaamman menetelmän jyrsijöiden torjumiseksi verrattuna aiemmin saatavilla oleviin biosideihin. 1950-luvun lopulla varfariinin lisäksi Euroopan markkinoille tuotiin useita antikoagulantteja, mukaan lukien klorofasinoni, difasinoni ja koumatetralyyli. Valitettavasti vain muutama vuosi näiden tuotteiden lanseeraamisen jälkeen isorottien (Rattus norvegicus) ja kotihiirten (Mus musculus) populaatioilla oli kehittynyt resitenssiä, eli vastustuskykyä, näille varhaisille antikoagulanteille ja jyrsijät pystyivät kuluttamaan huomattavan määrän syöttejä ja silti selviytyä. Biosidien tehon menetys johtuu jyrsijäkannasta, jolla on perinnöllinen ja suhteellisen hyvä kestokyky näille antikoagulanteille. Näitä jyrsijöitä kutsuttiin varfariiniresistenteiksi jyrsijöiksi. Resistenssin leviäminen kannusti jyrsijäntorjuntaan keskittyviä yrityksiä uusien ja tehokkaampien antikoagulantti valmisteiden kehittämiseen, joille ei olisi vastustuskykyä ja 1970-luvun alussa ilmestyi markkinoille difenakumia, jota seurasi pian bromadioloni. Niiden käyttöönoton aikaan niiden katsottiin olevan tehokkaita jyrsijäpopulaatioita vastaan, joiden tiedettiin olevan vastustuskykyisiä varhaisille antikoagulanteille. Näiden uusien antikoagulanttien erottamiseksi vanhemmista antikoagulanteista termiä ‘toisen sukupolven antikoagulantit’.
Myöhemmin, 1980- ja 1990-luvuilla, Euroopan markkinoille ilmestyi uusia biosidejä, jotka olivat brodifakumi, flokumafeeni ja viimeksi difetialoni. 1970-luvun loppupuolella resistenssiä löytyi difenakumille ja myöhemmin myös bromadiolonille. Flokumafeeni on veren hyytymisen estävä kolmannen sukupolven antikoagulantti. Flokumafeenille ei ole resistenssiä. Voimakkaalla flokumamafeenillä saadaan 100% teho myös resistentteihin jyrsjijänkantoihin.
Tässä kaaviossa esitellään tutkimusta, jossa Storm® Ultra Secure:n tehoa testattiin jyrsijäkannoissa, joissa oli havaittu resistenssiä antikoagulantti-pohjaisille biosideille. Teho oli kaikissa kokeissa 100%.